Fotografe schilt aardappelboer

Op16 februari maakte de Rb Zeeland West Brabant weer eens duidelijk hoe belangrijk het maken en vastleggen van afspraken is. En dat voor zowel de opdrachtgever/adverteerder als voor de maker/fotograaf.

Een aardappelboer laat foto’s maken van aardappelplantjes en aardappelen voor visitekaartjes, website en brochure. Inhoud en omvang van de afspraken tussen partijen staan echter niet vast, omdat de ontvangst van de offerte door de opdrachtgever wordt ontkend.

Een bedrag van € 250 per foto vindt de rechter echter redelijk, net als € 750 aan gemaakte kosten. Opgeteld komt dit op € 6.000 inclusief een onbeperkte licentie.

De gestelde eigendomsoverdracht, waarvoor de fotografe vergoeding eiste, wordt afgewezen, omdat er geen schriftelijke overeenkomst was opgesteld.

Een 9-tal foto’s is door de opdrachtgever ook nog op een vlag en in een advertentie gebruikt. Dit was niet afgesproken en dus diende voor dit additioneel gebruik ook nog € 250 per foto te worden betaald.

De fotografe maakte verder nog bezwaren tegen het niet vermelden van haar naam bij de foto’s. Voor de vlag en de advertentie werd dit afgewezen, want het is niet gebruikelijk om op een vlag of in een advertentie de naam van de fotografe te vermelden. Op de website is dit (net als in een brochure) echter geen probleem. En dus wordt de opdrachtgever veroordeeld om ook hiervoor nog een extra vergoeding te betalen.

Belangrijkste les: goede afspraken op papier kunnen veel ellende voorkomen!

Het belang van een goede url
Portretrecht Van Gaal € 25k waard
Geplaatst in Nieuws.