Sinds het Teekanne arrest van het EU HvJ van 4 juni 2015 staat vast dat sprake is van misleidende verpakking als de verpakking onterecht suggereert dat het product bepaalde ingrediënten bevat en de koper alleen kan vaststellen dat dit niet terecht is door de ingrediëntenlijst te lezen.
In de Teekanne zaak stonden op de verpakking van theebuidels frambozen en vanillebloesem. En de verpakking maakt ook nog melding van ‘nur natürliche Zutaten’, maar ook daar was geen sprake van.
Dat op de ingrediëntenlijst netjes vermeld staat wat werkelijk is toegevoegd, maakt niet uit. De rechter zal steeds aan de hand van de verpakking beoordelen of deze al dan niet misleidend is. En als daarmee de gemiddelde consument op het verkeerde been kan worden gezet, dan zal de rechter moeten oordelen dat sprake is van een misleidende verpakking.
AB Inbev is nu recent in Amerika aangeklaagd omdat de verpakking van Leffe bier misleidend zou zijn. Immers de verpakking suggereert dat het bier in een Belgische abdij wordt gebrouwen, maar komt feitelijk uit de fabriek in Amerika.
Wie herinnert zich trouwens niet de discussie dat de real Heineken wel in Amsterdam gebrouwen moet worden en echt naar de USA geëxporteerd.
En vorig jaar nog werd in de USA een massaclaim tegen Beck’s bier ingediend, omdat gesuggereerd werd dat het in Duitsland wordt gebrouwen, terwijl het uit de brouwerij in Saint Louis komt.
Deze zaak werd door Ab Inbev geschikt voor $ 20 miljoen.
Voorkom een claim wegens misleidende verpakking. Buro Blanchard kan de risico’s voor je in kaart brengen.