Voor auteursrechtelijke bescherming is een oorspronkelijk karakter van het werk en het persoonlijke stempel van de maker vereist. Als slechts sprake is van banale of triviale creativiteit dan verkrijg je geen auteursrecht en dus geen bescherming.
Dit ondervond het bedrijf Paper Dreams dat allerlei feestartikelen leverde aan So Low, die deze via aangesloten winkels verkocht. So Low verlaagde zich na enige tijd evenwel tot inkoop van vergelijkbare artikelen uit China. Daarmee zag Paper Dreams zijn droom al in lucht opgaan en vroeg daarom de rechter in Gelderland So Low een verbod op te leggen. Het ging onder andere om huldeschilden gebaseerd op verkeersborden, bierviltjes of onderzetters met eenzelfde beeld en ja/nee dobbelstenen.
De rechter oordeelde allereerst dat de basis van de artikelen een gegeven is en het idee om er een feestartikel van te maken, zoals geen enkel idee, niet voor bescherming in aanmerking komt.
De toevoeging van tekst als ‘hoera’ of ‘ proost’ of een getal als ‘40’ getuigt bovendien slechts van triviale creativiteit zodat niet van een eigen originele creatieve schepping kan worden gesproken.
Voor de dobbelstenen wordt niet anders geoordeeld. De vorm ligt vast. Wat dus overblijft is het idee om op de verschillende zijden teksten te plaatsten. Het idee om de dobbelstenen te gebruiken voor de beslissing wie wat zal doen, heeft als geen enkel idee auteursrechtelijke bescherming. En ook hier gaat het om banale of triviale teksten uit het dagelijkse leven, zoals ‘ik kook’ of ‘jij kookt’.
De boze droom werd voor Paper Dreams uiteindelijk daarmee ook nog een dure droom, want als verliezende partij werd Paper Dreams veroordeeld in de kosten die So Low had gemaakt. Voor deze kortgeding procedure werd het maximum toegewezen van € 15.000.