Reclameverbod suiker effecten

Het Europese Hof van Justitie heeft op 16 maart met een reclameverbod uitspraak gedaan in een zaak die was aangespannen door Dextro tegen een besluit van de Europese Commissie. Als gevolg mogen in reclame niet langer claims worden gebruikt die de positieve effecten van de inname van suiker op iemands energie en prestaties aangeven.

Dextro had bij de EFSA, die alle gezondheidsclaims moet goedkeuren het verzoek gedaan om de navolgende claims toe te staan:

  • „Glucose wordt in het normale energiemetabolisme van het lichaam gemetaboliseerd”;
  • „Glucose ondersteunt de normale lichamelijke activiteit”;
  • „Glucose draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme”; „Glucose draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme tijdens lichaamsbeweging”;
  • „Glucose draagt bij tot een normale werking van de spieren tijdens lichaamsbeweging”;

De claims waren ook met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd en werden door EFSA toegelaten.

Toen kwam evenwel de Europese Commissie in beeld. Weliswaar had EFSA het oorzakelijk verband tussen de inname van glucose en een bijdrage aan een normal energieleverend metabolisme vastgesteld, maar deze gezondheidsclaims zouden een tegenstrijdige en verwarrende boodschap overbrengen aan de consument. Gelijktijdig immers wordt de consument met het oog op de ontwikkelingen op het gebied van overgewicht en obesitas de consument continu verteld dat hij minder suiker moet gebruiken. Daarmee zijn de claims misleidend en voldoen ze niet aan de geldende wettelijke vereisten.

Dextro gaat vervolgens in beroep tegen dit reclameverbod bij het Europese Hof van Justitie, dat nu dus alle bezwaren en argumenten heeft afgewezen.

Is Dopper plagiaat?
Adidas, streep er onder
Geplaatst in Nieuws.