Hyperlinken na Britt

GeenStijl maakte op 27 oktober 2011 via hyperlinken nog niet gepubliceerde Playboyfoto’s van Britt Dekker openbaar. Zij deed dat onder de kop ‘Fucking uitgelekt! Naaktfotoos Britt Dekker‘.

De voor Playboy gemaakt foto’s van Britt Dekker waren tijdelijk ergens op een internetserver geplaatst. GeenStijl achterhaalde het adres van die server en besloot de lezers via een hyperlink de weg te wijzen.

Het was meteen duidelijk dat dit tot rechtspraak moest leiden over hyperlinken. Of zomaar naar niet openbare content op internet mag worden door gelinkt. Sanoma, de uitgever van Playboy legde de rechter deze vraag voor.

EU Hof schept duidelijkheid

Vijf jaar en vele procedures verder heeft het EU HvJ nu duidelijk gemaakt dat je onder voorwaarden zelfs zonder toestemming van de auteursrechthebbende mag hyperlinken naar andermans content op Internet.

Die voorwaarden zijn dat je dit doet zonder winstoogmerk. En alleen zolang je niet weet dat een publicatie zich illegaal op het internet bevindt.

Als je trouwens een winstoogmerk hebt, heb je altijd de plicht om te controleren of het werk al dan niet met toestemming (legaal) is geplaatst.

Reclameverbod voor risicovolle financiële producten aanstaande
Autobranche moet echte prijs communiceren
Geplaatst in Nieuws.