Portretrecht Van Gaal € 25k waard

Interbest had een licentie gekocht van Getty Images voor een foto van Louis van Gaal. Daarmee was echter nog niet het portretrecht geregeld! Interbest probeerde zich nog te redden door het te gooien op parodie, maar deze actie was kansloos.

Dus mocht Van Gaal aantonen welk bedrag hij was misgelopen. Gebaseerd op eerdere verdiensten voor optredens in commercials en gebruik in advertenties claimde hij een vergoeding van  € 95k. Interbest vond daarentegen een vergoeding van max € 15k redelijk. Alles tegen elkaar afwegend inclusief de mening van deskundigen kent de rechter uiteindelijk een bedrag van € 25k toe. In de berekening nam hij tevens mee dat Van Gaal er verder niets voor had hoeven doen. Er was immers geen shoot geweest.

Uitgangspunt is dat iedereen met een verzilverbare populariteit, zoals sporters, BN-ers, artiesten, muzikanten, etc.  recht hebben op een vergoeding en hun dus altijd eerst toestemming gevraagd moet worden. En let erop dat die populariteit verder gaat dan alleen het portret. Gebruik van ‘slechts’ de naam of een look- of sound-alike is niet zonder risico!

Fotografe schilt aardappelboer
Reclame Code Fieldmarketing
Geplaatst in Nieuws.