Look-a-like Edgar Davids teruggefloten

Verstappen zegevierde over de supermarket uitdager Picnic. En wint sindsdien zijn races. Picnic had een look-a-like van Verstappen ingezet. Misschien een idee voor Ajax of het Nederlands elftal om Edgar Davids als trainer aan te stellen. Het diploma heeft hij.

Striker Lucian

Wat is het geval? Davids won begin augustus 2017 een look-a-like rechtszaak tegen Riot Games. Riot Games had in het online spel ‘League of Games’ een op Davids gelijkende speler opgesteld.

De speler, striker Lucian, heeft een donkere huidskleur, dreadlocks en een sportbril. Davids draagt sinds zijn oogoperatie in 1995 een opvallende sportbril die mede zijn handelsmerk is geworden. Huidskleur en haardracht stemmen overeen. En bovendien gelijkt ook de lichaamshouding van beide spelers. En Riot Games had zich voor Lucian laten inspireren door Davids. Zo bevestigde het op sociale media om aan alle onzekerheid een einde te maken.

Eind december 2015 kwam daarop Davids advocaat in actie. Partijen werden het echter niet eens. Dus wordt in de zomer van 2016 Riot Games gedagvaard. De eis tot vergoeding van schade van € 100.000. Als voorschot. En is gebaseerd op inbreuk op het portretrecht van Edgar Davids.

Portret

Uiteraard probeert Riot Games in de rechtszaal te ontkennen wat het eerder op Twitter communiceerde. De rechter telt echter gewoon alle kenmerken bij elkaar op. De reeds genoemde plus de agressieve speelstijl, sportief postuur en het voetbaluniform. Vervolgens concludeert hij dat dit hiermee ontegenzeggelijk het beeld van Edgar Davids wordt opgeroepen. Daarbij maakt het niet uit dat het hier gaat om een digitale weergave van een virtueel karakter in een videospel. Ook dat kan een portret zijn. Evenmin maakt het uit dat er kleine verschillen zijn tussen het portret en de echte Davids. Voldoende is dat Davids in het portret te herkennen is. En de context en de bedoeling van het gebruik spelen bij de beoordeling van de vraag, of sprake is van een portret, eveneens een rol.

Verzilverbaar

En dan is er dus de verzilverbare populariteit van de oud-voetballer. Davids kan met andere woorden als bekende voetballer geld verdienen met zijn uiterlijk. Dus heeft hij een belang om zich tegen gebruik van zijn portret zonder toestemming en dus vergoeding te verzetten. Hij heeft recht om in de voordelen van de exploitatie van zijn portret mee te delen. En dus wordt Riot Games veroordeeld om inzicht te geven in omzet en winstcijfers van het spel. Op basis van die informatie zal dan de hoogte van de aan Davids verschuldigde vergoeding worden bepaald.

Er is ook zakloos geen betere
Aansprakelijkheid voor evidente fout
Geplaatst in Nieuws.