Het alleenrecht op onderkast ‘m’

In Zweden is een juridische strijd geleverd over het alleenrecht op het gebruik van de onderkast ‘m’. Het Zweedse Hof van Beroep beslechtte op 2 juni 2016 de strijd.  Het alleenrecht op onderkast ‘m’ werd aan Marabou van Mondelez (v/h Kraft Foods) toegekend. Daarmee werd het Mars verboden nog langer zijn m&m’s op de Zweedse markt te verkopen. Althans met de onderkast ‘m’. Gebruik van de letter ‘M’ in kapitaal levert geen probleem op, zo voegde de beroepsrechter ten overvloede aan zijn uitspraak toe.

Mars introduceerde M&M’s in 2009 in Zweden. Sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw was er echter al een ander chocolade lekkernij van Marabou op de Zweedse markt. Deze gebruikte daarvoor de letter ‘m’ als merknaam. Extra pikant is trouwens dat ‘m’ toen op de Zweedse markt geïntroduceerd werd samen met Mars. In 1989 spraken de twee kemphanen van nu af dat M&M’s gedurende 10 jaar niet in de Noorwegen, Zweden en Finland op de markt gebracht zou worden. Die overeenkomst werd niet verlengd. En nog eens 10 jaar later besloot Mars alsnog zijn lekkernij niet aan de Zweedse consument te onthouden. En dat hoeft dus nog steeds niet, mits maar de kapitale M gebruikt wordt.

De belangrijkste overweging voor het oordeel van de rechter was overigens het vermoeden dat het allemaal erg verwarrend voor de consument is.

Naschrift:

Gesteund door deze uitspraak diende Kraft/Marabou in januari 2017 een claim in tegen Mars voor merkrechtinbreuk ter grootte van ruim € 3,4 miljoen. Daarmee dwong het Mars aan de onderhandelingstafel. En met succes. Partijen zijn eruit. De zaak is geregeld. Het Zweedse Hof voor Octrooi- en Merkzaken heeft begin februari 2018 het dossier eindelijk kunnen sluiten.

Fotoshoppen leidt tot inbreuk op ©
Verwarring over afkomst worsten
Geplaatst in Nieuws.